De bar

      Geen reacties op De bar

Het leven van een barman is iets waar je mee opgroeit. Mijn opa was barman, en mijn vader ook. Toen ik nog klein was kon ik nog niet helpen in de bar van mijn vader. Ik zat urenlang aan één van de tafels met mijn kleurplaten te spelen. Mijn vader is nooit getrouwd. Hij hield van de vrijheid. Ik was het kind van een moeder die mijn vader nooit meer geeft gesproken. Ik vind het niet erg om geen moeder te hebben. Ondanks de drukke bar baan van mijn vader heeft hij veel tijd voor mij. Hij brengt me naar de bushalte waar de schoolbus mij komt ophalen. Hij haalt me ook elke dag op en heeft vers eten voor me bereid. Niet alleen voor mij, maar als dagschotel voor die avond in de bar. Bijna elke avond ziet ik hier te eten. Toen ik er nog niet was ging de bar om 2 uur in de middag open en om 2 uur in de nacht dicht, zeven dagen per week. Toen mijn moeder ons verliet heeft mijn vader dit mij ons aangepast. De bar ging vanaf nu 4 uur in de middag open maar nog wel tot 2. Maar geen zeven dagen in de week meer, maar 6. Hierdoor hadden we altijd een volle dag samen.

Brand

Op mijn achttiende verjaardag sloeg het noodlot toe. Een smeulend kooltje van de haard in de bar was ‘s nachts op de vloer gevallen. Niet veel later stond de bar in de brand. Uit alle ramen kwam vuur slaan en de rookpluim leek oneindig. Mijn vader wist niet wat hij moest doen, de bar was zijn lust en zijn leven. Ik besloot om een goede doelen pagina te openen voor mijn vader zijn bar. Mensen die geld wilde doneren om de bar herbouwd te zien konden dat doen.

Renovatie

Veel mensen uit het dorp wilde de bar zien herrijzen en doneerde flinke bedragen. Op de plek van de oude bar begonnen we met herbouwen. Na het opruimen van de rommel kon eerst het houten skelet worden neergezet. Na de ruwbouw was het tijd voor de afwerking. De vloer werd een mooie visgraat vloer. Boven de hardhouten bar kwam een LED downlighter. Hierdoor werd de bar het middelpunt van het gebouw. Mijn vader kon zijn ogen niet geloven toen hij voor het eerst naar binnenliep. Het was alles wat hij ooit had durven dromen en meer, zei hij.