Stappenplan voor het vinden van de beste hypotheek

Heb je een koophuis op het oog? Dan moet je kijken of deze woning financieel haalbaar is voor jouw situatie. Hierbij is het belangrijk om te kijken naar de financieringsmogelijkheden die er zijn. De voordeligste manier om een woning te kopen is om eigen vermogen of een schenking van je ouders te gebruiken. Echter hebben de meeste mensen hieruit niet genoeg geld om een volledige woning te kunnen betalen. Voor het grootste deel van de mensen is het dus noodzakelijk om een hypotheek af te sluiten om de woning te financieren. Over het geleende geld betaal je en daarom is het noodzakelijk dat je op zoek gaat naar de voordeligste hypotheek voor jouw persoonlijke situatie, maar hoe doe je dit precies? Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt.

Stap 1 – Maximale hypotheek berekenen

De eerste stap die je moet nemen wanneer je een koophuis op het oog hebt, is om te controleren of deze woning binnen jouw budget valt. Dit doe je door te kijken hoeveel geld je maximaal bij de bank kan lenen. De hoogte van deze maximale hypotheek berekenen ze aan de hand van verschillende factoren, waaronder je inkomen en de rentevaste periode die je bij de hypotheek kiest. Op https://www.rente.nl/ kan je eenvoudig en snel jouw maximale hypotheek berekenen. Door je gegevens in te vullen krijg je direct een duidelijke schatting van hoeveel geld jij maximaal mag lenen. Vergeet dit bedrag niet op te tellen bij het geld wat je uit eigen vermogen gebruikt.

Stap 2 – Maandelijkse lasten berekenen

Weet je hoe hoog je maximale hypotheek is? Dan is het tijd om de maandelijkse lasten van deze hypotheek op een rijtje te zetten. De hoogte van de maandelijkse lasten hangt af van de looptijd van de hypotheek, het type hypotheek waar je voor kiest, de hoogte van de rente en de duur van de rentevaste periode. Dit zijn dus allemaal aspecten waar je al over moet nadenken wanneer je de maandelijkse lasten berekent. Wanneer je een goed beeld hebt gekregen van deze maandelijkse kosten, moet je controleren of je deze kosten wel daadwerkelijk kunt veroorloven. Het kan namelijk handig zijn om niet maximaal te lenen, aangezien de maandelijkse lasten hierbij een grote impact hebben op je levensstijl.

Stap 3 – Keuzes maken

Na al het vooronderzoek is het eindelijk tijd om daadwerkelijk keuzes te maken. Doordat het afsluiten van een hypotheek over een groot geldbedrag gaat is het belangrijk om je tijd te nemen voor de beslissingen die je maakt.

De eerste keuze is de hoogte van je hypotheek. Hoeveel geld heb je nou echt nodig om de woning te financieren? Is het nodig om maximaal te lenen of is een lagere hypotheek al voldoende? Hiernaast is het ook nog belangrijk om naar grote kosten van de komende jaren te kijken. Wanneer je van plan bent om nog een grote aankoop te doen komend jaar, dan kan het verstandig zijn om een hogere hypotheek af te sluiten.

Wanneer je de hoogte van de hypotheek hebt bepaald, wordt het tijd om te bepalen hoe je dit bedrag wilt terugbetalen aan de hypotheekverstrekker. Je kan kiezen voor twee manieren van aflossen. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je in de eerste jaren veel rente en los je pas in de latere jaren het grootste deel van de lening af. Bij een lineaire hypotheek is dit weer anders, aangezien je hier elke maand een gelijk deel van de lening aflost, waardoor de maandelijkse lasten in de loop van de tijd afnemen.

De laatste keuze die je moet maken is de looptijd van de hypotheek en de duur van de rentevaste periode. Deze keuzes hebben beide impact op de maandelijkse lasten. Een kortere rentevaste periode zorgt ervoor dat je over het geheel minder rente betaalt dan bij een langere looptijd. Bij een lange rentevaste periode heb je echter langer zekerheid over je maandlasten.

Stap 4 – De beste hypotheek vinden

Nadat je al deze keuzes hebt gemaakt, is het tijd om op zoek te gaan naar de laagste hypotheekrente. In Nederland zijn er tientallen aanbieders waaruit je kan kiezen. Al deze hypotheekverstrekkers bepalen zelf de hoogte van hun hypotheekrentes per situatie. Door online deze aanbieders met elkaar te vergelijken, zie je in één oogopslag welke hypotheek het voordeligst is voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je in ieder geval zeker dat je de komende jaren niet te veel betaalt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *