Tips die iedere beginnende fotograaf moet weten

Steeds meer mensen hebben interesse in fotografie. Het internet staat vol met tutorials hoe je jezelf kunt ontwikkelen als beginnend fotograaf. Veel professionele autodidact fotografen hebben laten zien dat je geen 4-jarige opleiding hoeft te hebben gedaan om als fotograaf aan de slag te gaan. Als beginnend fotograaf krijg je met veel verschillende dingen te maken. Het kiezen van de juiste apparatuur, compositie, techniek, nabewerking, noem het maar op. Met deze tips ontwikkel je jezelf binnen no time als fotograaf, of het nu je hobby, passie of beroep is.

Dure apparatuur is geen garantie voor mooie foto's

Als je net begint met fotografie, is het aan te raden om eerst te werken met de (goedkopere) apparatuur die je hebt voordat je meteen investeert in het duurste van het duurste. Veel mensen denken dat de duurste apparatuur een duidelijk verschil gaat maken in de kwaliteit van de foto's. Dit is echter enkel waar als je van jezelf een goede fotograaf bent. Je kunt als fotograaf nog zo'n dure camera en selectie aan objectieven hebben, als jij geen oog hebt voor o.a. compositie en detail, zullen je foto's echt niet veel beter worden. Er zijn mensen die zo'n goed fotografisch oog hebben, dat ze zelfs met hun smartphone prachtige foto's maken. Oefen eerst met wat je hebt, werk aan je compositie en nabewerking skills en kijk dan verder.

Techniek is maar een klein onderdeel van fotografie

Het bovenstaande geldt ook voor techniek. Je hoeft echt geen techneut te zijn en je camera van binnen naar buiten te kennen om mooie foto's te kunnen maken. Het zal je zeker helpen bij het verkrijgen van de gewenste beeldkwaliteit, maar zolang je over de basiskennis beschikt kom je al prima vooruit. Elke camera is anders en elke setting waarin je fotografeert is anders. Zolang je weet hoe je je diafragma, ISO, witbalans en sluitertijd kunt aanpassen komt het helemaal goed. Probeer verschillende dingen uit en neem de tijd. Al spelenderwijs kom je er vanzelf achter welke instellingen jij goed vindt werken. Nogmaals, verdiep je in de basis: het is goed bijvoorbeeld om te weten dat je met een lager diafragma getal minder licht nodig hebt om een scherpe foto te maken en bij een hoger getal meer licht.

Goed voorbereid: zorg voor een volle accu en lege SD kaart

De volgende tips wil ik iedere fotograaf meegeven, omdat ik er zelf op de harde manier ben achter gekomen: als je op pad gaat om te fotograferen, bijvoorbeeld voor een fotoshoot, zorg dat je camera is opgeladen en neem een tweede accu mee als back-up! Hetzelfde geldt voor geheugenkaarten: zorg dat je altijd een extra SD kaart bij je hebt. Het ingebouwde geheugen in je camera is zo vol, zeker als je je afbeeldingen in RAW schiet. Het zou erg zonde zijn (nogmaals, ik heb dit zelf meegemaakt) als je als fotograaf bij een volledig verzorgde fotoshoot op locatie aan komt en je kunt niet meer verder werken omdat je accu leeg of het geheugen vol is. Bovendien staat het ook niet bepaald professioneel.