Verschillen tussen kleinzakelijke en grootzakelijke energie

Wanneer je net begint met ondernemen kom je al gauw tegen een aantal zaken aan die je verplicht moet regelen. Één daarvan is het regelen van zakelijke energie. De kans is groot dat je online door de vele spreekwoordelijke bomen het bos niet meer ziet wanneer het om energiedeals voor de zaak gaat. Voor welk pakket ga je kiezen en heb je eigenlijk kleinzakelijke energie of grootzakelijke energie nodig? Bij bedrijven die net nieuw zijn, is het aan te raden om voor kleinzakelijke energie te gaan. Waarom dit zo is en wat de grote verschillen tussen kleinzakelijk en grootzakelijk zijn, lees je in dit artikel. Na het lezen van dit artikel weet je hopelijk voor welke pakket van mkb energie of juist grootzakelijke energie je moet gaan. We beloven je: het is minder moeilijk dan het lijkt.

Wat is kleinzakelijke energie?

Hebben we het over kleinzakelijke energie dan praten we over bedrijven die kleinverbruikers van energie zijn. Hierbij gelden enkele voorwaarden waarbij je kunt checken of je onder kleinzakelijk of grootzakelijk valt. Zo moet de capaciteit van alle aansluitingen voor elektriciteit kleiner zijn dan 3 x 80 Ampère in het geval van kleinzakelijk. De aansluiting voor het gas moet kleiner zijn dan 40m3 per uur. Daarnaast worden klanten van kleinzakelijke energie maandelijks op voorschot gefactureerd. Dat kun je vergelijken met een particuliere klant: je spreekt vooraf gezamenlijk een maandelijks tarief af. Aan het einde van een jaar of contract wordt dit voorschot verrekend met hoeveel energie er verbruikt is. Vaak krijg je geld terug en in sommige gevallen moet je bijbetalen. Tot slot geldt voor kleinzakelijke klanten het zogeheten leveranciersmodel. Hierbij worden ook de kosten van de netbeheerder, het landelijk netwerk van gas en elektriciteit en de regiotoeslag verrekend op één energierekening.

Wat is grootzakelijke energie?

Naast kleinzakelijke verbruikers zijn er bedrijven die gebruik moeten maken van grootzakelijke energie. Hier kom je voor in aanmerking wanneer de capaciteit van in ieder geval één aansluiting voor je elektriciteit groter is dan 3 x 80 Ampère. De aansluiting voor je gas moet groter zijn dan 40m3 per uur. Grootzakelijke energieverbruikers worden gefactureerd volgens het netbeheerdersmodel. Zij krijgen daarom twee verschillende facturen: één factuur van het energiebedrijf en één factuur van de netbeheerder. Waar kleinzakelijke verbruikers een voorschot moeten betalen, ligt dit bij grootzakelijke afnemers anders. Zij betalen voor de energie die ze daadwerkelijk verbruiken. Met behulp van een slimme meter is het aflezen van dit verbruik zeer gemakkelijk en snel.

Kies voor de goedkoopste energiedeal

Ben je een zzp’er of een mkb’er dan kies je over het algemeen voor een kleinzakelijk energiecontract. Beschik je over een groter bedrijf of over een mkb met opvallend hoog energieverbruik dan is het aan te raden om een grootzakelijk energiecontract af te nemen. Weet je het niet zeker? In dat geval kun je iemand laten kijken naar je energieaansluitingen. Op basis daarvan kan de keuze worden gemaakt. In beide gevallen kun je altijd gaan voor de beste energiedeal. Hoe je dat doet? Heel simpel: gebruik een zakelijke energievergelijker om op die manier snel en gemakkelijk meerdere aanbiedingen omtrent energie te zien te krijgen. Het enige dat je hiervoor hoeft te weten, is je jaarlijkse verbruik. Op basis daarvan krijg je een divers aanbod te zien. Op Minder.nl vind je zo’n handige energievergelijker waarmee je binnen no time weet welke aanbieding het beste bij je past.