Wanneer heb je een tandarts echt nodig?

      Geen reacties op Wanneer heb je een tandarts echt nodig?

Er heerst al sinds mensenheugenis een stigma over een bezoek aan de tandarts. Mensen zien er vaak erg tegenop, en stellen het mogelijk ook te lang uit. De gezondheid van het gebit heeft veel invloed op onze algemene gezondheid, dus je doet er juist goed aan door op tijd naar de tandarts te gaan. Kleine problemen kunnen uitgroeien tot serieuze gevaren. Een infectie of permanente schade aan de tanden kan je vaak voorkomen door op tijd iets te veranderen. Veel mensen denken dat een beetje pijn hier en daar er nou eenmaal bij hoort, maar dit is lang niet altijd het geval. Wanneer je problemen met jouw gebit hebt is hier altijd een reden voor, en vaak kan dit op tijd verholpen worden met professionele hulp. Daarom hier een kort overzicht van verschillende problemen die aantonen dat jij een bezoek aan de tandarts moet brengen.

Ineens kapot

Je hoopt dat het niet gaat gebeuren, maar het kan goed gebeuren dat een stuk tand afbreekt. Door een nare val of een flinke stoot tegen een object kan er zomaar een stuk tand afbreken. In zo'n geval is het belangrijk dat er direct contact wordt opgenomen met een tandarts. Als jouw vaste tandarts niet beschikbaar is dan kan je bijvoorbeeld de spoedtandarts Amsterdam, Rotterdam, of elke andere grote stad opzoeken. Ook het verliezen van een vulling of een kroon vereist op korte termijn aandacht.

Bloedend en pijnlijk tandvlees

Veel mensen denken dat het normaal is dat het tandvlees bloedt bij het poetsen. Het is daarentegen juist een teken dat er een probleem is. Vaak is het een beginnende ontsteking door opgebouwde bacteriën. Een volwaardige ontsteking is niet alleen ontzettend pijnlijk, het wordt zonder behandeling alleen maar erger. Abcessen kunnen ontstaan, en de infectie kan zich verspreiden. Zoek daarom zo snel mogelijk hulp om te identificeren waarom het tandvlees ontstoken is. Waarschijnlijk is de routine van het poetsen niet goed genoeg.

Flinke pijn

Pijn aan het gebit is in principe niet normaal. Een gezond gebit hoort niet pijnlijk aan te voelen. Wanneer je langer dan een dagje last hebt van pijn in het gebit betekent dit waarschijnlijk dat er iets niet goed is. Dit kan door allerlei kwalen veroorzaakt worden. Sommige van deze oorzaken zijn ernstig, zoals bijvoorbeeld die diepe ontsteking. Het is dus belangrijk dat je bij langdurige pijn hulp vraagt bij een tandarts. Soms gaat een pijntje vanzelf weg, maar als dit niet het geval is zit je met de gebakken peren. Voorkom dit door op tijd aan de bel te trekken!