Welk hout heb jij nodig voor jouw tuinwerk

      Geen reacties op Welk hout heb jij nodig voor jouw tuinwerk

De houten schutting. Dit blijft de klassieker tussen al de verschillende schuttingen en daarnaast de meest populaire. Bij het aanschaffen van een schutting kan een tuin scherm helpen om een deze stevig te plaatsen. Als allereerst moet je beslissen welk hout je wilt gebruiken want er zitten veel verschillen tussen de soorten houten tuinschermen. 

 

Douglashout 

Dit soort hout begint steeds populairder te worden in Nederland. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar, maar het heeft meestal een geelachtige kleur. Door het weer kan de kleur steeds grijzer worden. Het heeft enkele voor-en-nadelen. Een groot voordeel is dat het erg duurzaam is en daarnaast makkelijk te bewerken. Een nadeel is dat er scheuren in en schimmel op het hout kunnen komen. Echter kan de schimmel snel verdwijnen als het een paar keer gaat regenen. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van het hout, maar dit zal altijd gebeuren, omdat het iets natuurlijks is. 

 

Grenenhout 

De kleur van dit hout is lichtbruin en het kan verkleuren naar geelbruin en roodbruin. Vergeleken met douglashout is grenenhout minder duurzaam. Het gaat dus minder lang mee. Als het hout onbehandeld blijft, gaat het slechts een aantal jaren mee, maar als het hout wordt geïmpregneerd, kan het zo’n 10 jaar meegaan. Voordelen hiervan zijn dat het erg makkelijk te verkrijgen is en dat het een niet al te hoge prijs heeft. 

 

Vurenhout

Dit hout heeft een geelbruine kleur, en gedurende de jaren wordt de kleur donkerder. Ook vurenhout is niet erg duurzaam, maar ook hierbij geldt dat het geïmpregneerd kan worden, zodat het langer meegaat. Door het impregneren krijgt het hout wel een groene kleur, maar dit wordt na verloop van tijd steeds minder. 

 

Bankirai hardhout 

In tegenstelling tot al de hierboven genoemde houtsoorten, is Bankirai een hardhout. De Bankirai heeft een erg warme kleur. Het hout wordt door het zonlicht bruiner en langzamerhand donkerbruin en uiteindelijk vergrijst de kleur.  Dit hout gaat ontzettend lang mee, normaal gesproken ongeveer 25 jaar. Dit komt onder andere doordat het hout niet aangetast wordt door schimmels en insecten. 

 

Azobé hardhout 

Een ander soort hardhout is Azobé. Bankirai hout is duurzaam, maar Azobé hout is nog een stuk duurzamer. Het kan namelijk erg goed tegen vocht. Het hout heeft een donkerbruine en soms een paarsachtige gloed. Ook hierbij wordt het hout grijzer in de loop van der tijd. Dit hout gaat ongeveer 25 jaar mee. 

Er zijn dus veel verschillende soorten hout waaruit je kan kiezen voor een tuinscherm. Kies zorgvuldig en kijk welk hout het beste bij jouw tuin past. 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *