Welk kattenvoer is het beste voor mijn kat?

Elke kattenliefhebber wil zijn of haar kat zo optimaal mogelijk verzorgen. Het is belangrijk om voor jouw geliefde huisdier het meest geschikte kattenvoer te kiezen. Het grote aanbod aan kattenvoer maakt de keuze lastig. Kies ik voor droogvoer of voor natvoer? En waar moet ik op letten bij het kopen van voer voor mijn kat? Hieronder lees je meer over de verschillende soorten kattenvoer.

Droogvoer

Veel kattenbezitters kiezen er in eerste instantie vaak voor om hun kat droogvoer te geven. Droogvoer bestaat uit brokjes of korrels en is in grote zakken te verkrijgen. Bovendien is droogvoer vaak goedkoop en is het makkelijk in gebruik. Het nadeel van droogvoer is daarentegen dat het vrijwel geen vocht bevat. Kies je voor dit type voeding? Dan is het belangrijk om je kat daarnaast voldoende water te geven en ervoor te zorgen dat je kat altijd toegang tot water heeft. Voor het aanleren van kleine kunstjes is droogvoer zeer geschikt. Lees bij de aanschaf van voer altijd de ingrediëntenlijst. Bij elke vorm van kattenvoeding is het belangrijk dat vlees als eerste bij de ingrediënten wordt vermeld. Omdat katten van nature vleeseters zijn is het essentieel dat zij genoeg vlees en eiwitten binnenkrijgen.

Kattenvoer uit blik

Natvoer voor katten is te koop in blikjes, doosjes en zakjes. In tegenstelling tot het eerder genoemde droogvoer, heeft natvoer wel een hoog vochtgehalte. Zowel bij nat als bij droogvoer zijn er grote verschillen in de kwaliteit van het kattenvoer. Lees daarom altijd goed de verpakking: in kattenvoer moeten niet teveel koolhydraten zitten. Kattenvoer van minder goede kwaliteit bevat vaak te veel koolhydraten en dit kunnen katten niet goed verwerken. Daarnaast is het belangrijk dat het voer geen suiker of toegevoegde smaak aroma’s bevat.

Voer voor kittens

Heb je een nestje kittens in huis? Dan is het aan te raden om de kleine katjes zowel aan nat als aan droogvoer te laten wennen. Mochten kittens namelijk teveel hetzelfde type voeding krijgen, dan is de kans groter dat het later kieskeurige eters worden. Bovendien zullen kittens weinig verschillende soorten voer hebben leren kennen sneller onbekend voedsel ‘weigeren’. Dit is erg onhandig als je kat een keer gaat logeren of tijdens vakantie naar een pension gaat.

Zelf het voer bereiden

Daarnaast zijn er ook kattenliefhebbers die zelf het voer van hun kat bereiden. Het is daarbij wel belangrijk om ervoor te zorgen dat ook eigen gemaakt voer genoeg vitaminen en mineralen bevat. Deze heeft een kat immers nodig om gezond te blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *